Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Constellation F1

Constellation F1

Constellation F1

Резистенција:

IR = Co: 1 / Fon: 0, 1

Constellation F1 е нов хибрид на фирмата S&G кој е резултат на модерното оплеменување во сегментот на големи елипсовидни (овални) лубеници. Сорта која во чекор ја прати добро познатата лубеница Farao F1.

Во што е разликата:

Додека Farao F1 предначи во раностасноста, Constellation F1 има предност во подобрата реализација на поголем принос што произлегува од следното:

 • одлично оплодување
 • голема униформност, нема мали и големи плодови
 • растението ги израснува сите плодови
 • добро реагира на интензивни агротехнички мерки

Кои се популарните особини на Constellation F1 на потрошувачите?

 • прекрасна, убава црвена внатрешност (месо)
 • тенка кора
 • хрскаво месо кое се топи во устата
 • невообичаено мал број на семе

Зошто трговците ја ценат оваа лубеница?

 • просечна тежина на плодот е 12-14 кг (80% од плодовите)
 • уедначеност на плодовите – голема униформност
 • атрактивна зелена боја на кората
 • иако е тенка, кората е тврда така да е многу добра за транспорт
 • мал број на семе кое е ситно што е доказ за долготрајност (споро ферментира)
 • добро се складира и при лоши услови на складирање (не го губи квалитетот и при лоши услови на складирање)

Зошто е погодна за производство?

 • растение со голема снага на пораст
 • одлично ги покрива плодовите
 • добро оплодување – минимум 2 плода по растение
 • растението сите плодови може да ги израсне до берба до тежина од 12-14 кг
 • и при услови на лоша побарувачка за лубеници, плодовите може долго да останат на растението без променет квалитет
 • одлична отпорност спрема влијанието на сонцето (побелување)
 • спаѓа во групата на лубеници кои добро поднесуваат суша

Constellation F1Constellation F1Constellation F1Календар