Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Dahlia x Hybrida

Dahlia x Hybrida

Dahlia

Далија(Ѓургина)
Далијата не е претенциозно растение. Лесна е за одгледување и не бара многу специфични
грижи. Потребно е да биде заштитена од ветер со плодна и добро исцедена почва.
Далијата не е топлољубива, најдобро се чуствува при температури од 12-15 ° C,
но не е отпорна на студ и не презимуват на
отворено.
Далијата сака многу светло, но треба да се чува од директни сончеви зраци.
При краток ден прво доаѓа до формирање на ризом (здебелување на коренот), а потоа
на вегетативниот дел. При светлина повеќе од 12 часа прво се развива вегетативниот дел.
Субстратот треба да биде медиум со средна структура со pH 5.5-5,8. Се прихранува 1-2
седмичо наизменично со растворливи ѓубрива НПК 14:10:26+3Mg и 14:07:28+5CaO.

Далијата пристигнува во табли бројчано по: 128, 264, 480 растенија по табла.

DahliaDahliaDahliaКалендар