Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Osteospermum

Osteospermum

 

Остеоспермум

Остеоспермумот добива на популарност во Европа последните 25 години. Постои широк
асортиман на цветови, како оние во розова и пурпурна нијанса кои се најчести.
Постојано се воведуваат жолта, портокалова, бела, розова, виолетова, како и двобојни
хибриди.
На височина растенијата достигнуваат од 15 до 45 см во зависност од сортата и лисјата
се со привлечена темно зелена боја. Повеќето цветаат обилно од рана пролет до
средината на летото, по што го намалуваат бројот на цветовите, за да почнат повторно
да цветаат обилно со доаѓањето на есента, поради намалените температури.
Најмногу компактни растенија со најмногу цветови се добиваат ако се одржува ноќна
температура од 10 – 13 ° C . Субстратот треба да биде со крупна, структурна со
pH 5,5 – 6,5. Се прихранува 1-2 седмичо наизменично со растворливи ѓубрива
НПК 14:10:26+3Mg и 14:07:28+5CaO. Мора да се внимава Е.С. да не надминува
норма од 2,0ms.

OsteospermumOsteospermumOsteospermumКалендар