Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Tagetes

Tagetes

Тагетес

Тагетес (Tagetes erecta, Tagetes patula nana) или Џунџуле како што го викаме кај нас
е едногодишно цвеќе. Се користи како декорација во цветни градини, паркови и по
булевари. Издржливи се на секакви временски услови. Го има во три бои портокалова,
жолта и ванила. Карактеристичен е по неговата силна миризба, која некои не ja
поднесуваат, но пак се мисли дека бркаат многу штетни инсекти. Тагетесот содржи
етерични масла кои се користат во производство на парфеми и фармацевтската индустрија.
Се користи субстрат стандард со глина, pH од 6.2-6.5 и EC помеѓу 0.7-1.0.
Се прихранува 1-2 седмичо наизменично со растворливи ѓубрива НПК 14:10:26+3Mg и
14:07:28+5CaO.

Тагетесот пристигнува во табли бројчано по: 264 и 480 растенија по табла.

TagetesTagetesTagetesКалендар