Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Verbena

Verbena

Вербена

Вербената (Verbena hybrida) е една од оние цвеќиња кои цветаат од пролет до зима.
Во потопли клими се одгледува како трајна, но кај нас како едногодишна.
Цветовите се како гроздови а достигнуваат висина од 15-20цм. Цветовите може да биде
плава боја, виолетова, бела, розова, кајсија или црвена. Вербената е популарна
како растение за во кошници, висечки саксии,а исто така добро изгледа во градини и во
жардинерии по балконите. Оптимална температура за вербената е од 18-22 ̊ С,субстратот
треба да е медиум со рН 5,8-6,2 и се прихранува 1-2 во неделата со НПК 14:10:26+3Mg.

VerbenaКалендар