Syngenta Zeraim Gedera Daehnfeldt
Viola

Viola

Виолата припаѓа на семејството (Violaceae). Едно од познатите сорти на цвеќе кое со својот спектар на бои ги краси домовите и парковите од есента до рана пролет. Важно е да се напомене за виолата е квалитетот на водата во која нивото на бикарбонатите не треба да надминува 60-80г на литар, бидејки повисока pH го блокира усвојувањето на микроелементите. Оптимални вредности на pH треба да изнесува од 5,0-6,0. Се прихрануваат со комплексни ѓубрива со пониска содржина на фосфор пр.14:07:28+5CaO ,15:05:30+3Mg+7S и др. 10-15 грама на секои 4-6 дена. За расадување се користи субстрат медиум со средна содржина на хранливи материи. При расадувањето, расадот не треба да се сади премногу длабоко туку субстратот околу коренот леко да се притисне. Оптимална температура за развој на виолата е 13-18°С преку денот и 10-13° С ноќта.Календар